tekst in dharma

NgalSo Boeddhisme

In het NgalSo boeddhisme zijn de oorspronkelijke Tibetaanse tradities en beoefeningen verwerkt tot een vorm die aansluit bij de moderne mens en samenleving. Het is tot stand gekomen via een rechtstreekse overdrachtslijn van leraar op leraar, vanaf de oorspronkelijke Boeddha Shakyamuni. NgalSo boeddhisme wordt in Europa uitgedragen door onze leraar, de Tibetaanse Lama Gangchen Rinpoche, samen met de overdrachtslijn-houders Lama Michel Rinpoche en Lama Caroline.

 

Leraren

Lama Gangchen Rinpoche is in 1941 geboren in Tibet. Al op jonge leeftijd werd hij erkend als de incarnatie van een belangrijke Lama Healer en op vijfjarige leeftijd ging hij het klooster in voor zijn opleiding. In 1963 vertrok hij vanwege de situatie in Tibet naar India alwaar hij zijn studies en werk vervolgde. In 1981 vestigde hij zich in Europa en ontwikkelde de NgalSo Self-Healing. Deze beoefening integreert tantrische leringen en meditaties van het Tibetaanse Vajrayana boeddhisme op een voor westerlingen toegankelijke wijze. Lama Gangchen vestigde zich in Italië alwaar hij een centrum oprichtte en een tempel bouwde. Er zijn dagelijks beoefeningen en er worden vele retraites georganiseerd. Verder reist hij over de hele wereld om les te geven, heilige plaatsen en hulpprojecten te bezoeken en zijn boodschap uit te dragen: ‘Inner peace is the most solid foundation for world peace.’

 

Lama Michel Rinpoche werd in 1981 geboren in Brazilië. In 1987 werd hij daar door Lama Gangchen herkend als een Tulku, een incarnatie van een hoge Tibetaans boeddhistische leraar. Lama Michel koos ervoor om geboren te worden in Brazilië, omdat hij zo de oosterse wijsheid met de westerse wereld kon verbinden. Al op twaalfjarige leeftijd vertrok hij naar India om in het klooster te gaan wonen en te gaan studeren. Tegenwoordig woont hij in Italië, en net als Lama Gangchen reist hij over de hele wereld om les te geven. Lama Michel staat bekend vanwege zijn heldere en tegelijkertijd diepe lessen over de boeddhistische filosofie.

 

Lama Caroline werd in 1965 geboren in Engeland. Tijdens haar studies ervoer ze dat ze de westerse wetenschap te conceptueel en ontoereikend vond om de werkelijkheid te verklaren. Ze ging zich verdiepen in het Gelugpa Boeddhisme en ontmoette Lama Gangchen. In 2000 werd ze door Lama Gangchen erkend als Lama Dorje Kanyen Lhamo. Tegenwoordig is ze de hoofdredacteur van Lama Gangchens Peace Publications. Ze doet historisch onderzoek, schrijft boeken met Lama Gangchen en geeft les over verschillende aspecten van het Tibetaans boeddhisme.

 

Wil je meer weten over het NgalSo Boeddhisme en over de leraren? Ga dan naar ngalso.org.

De drie leraren komen elk jaarlijks een weekend les geven in Nederland. Wil je op de hoogte gehouden worden? Neem dan contact op met lgigpf@gmail.com.

Nieuws

 

Nieuw project met verhalen

 

Toen Prins Siddhartha voor de eerste keer de beschermende muren van het paleis verliet schrok hij van de pijn en het lijden dat mensen ervaren bij geboorte, ouder worden, ziekte en dood. Hij ging op zoek naar een oplossing. Wat hij ontdekte wordt nu, 2500 jaar later, nog steeds als boeddhisme beoefend. Over dit onderwerp schrijven we het volgende boek.

 

Hoe helpt het boeddhisme jou?

Voor dit nieuwe project verzamelen we NgalSo-ervaringsverhalen.

Hoe heeft het boeddhisme jou geholpen? Wil je ook je verhaal delen? Neem dan contact op met Karin of Irene.

 

Meer info