tekst in dharma

Nieuw Boek!

 

Het kostbare mensenleven

Geboorte, veroudering, ziekte en dood: Ieder mens heeft hiermee te maken. Vanaf het moment dat je geboren bent word je ouder, kun je ziek worden, en zelfs na een lang en gezond leven ontkomt niemand aan het moment van afscheid; de dood.
De fases die de mens tijdens en na zijn geboorte doorloopt kunnen veel pijn en lijden met zich meebrengen, zowel fysiek als mentaal. In het boeddhisme wordt een menselijke (weder)geboorte toch gezien als zeer voorspoedig. Want in dit kostbare mensenleven, met een menselijk lichaam en geest, heb je de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen en een spiritueel pad te volgen.

Nieuw boek

Ons volgende boek gaat over dit onderwerp. We gaan op zoek naar ervaringen en verhalen die illustreren hoe het NgalSo-boeddhisme je kan helpen bij het omgaan met de pijn en het lijden rondom geboorte, ziekte, veroudering en sterven.

 

De Prins verlaat het paleis

Prins Siddhartha leidde een weldadig en beschermd leven binnen de paleismuren. Omdat bij zijn geboorte al voorspeld was dat hij een Boeddha zou worden deed zijn vader, de koning, er alles aan om te voorkomen dat hij in contact zou komen met het lijden van de mensen. Zo hoopte de koning zijn zoon thuis te kunnen houden. De prins werd overladen met de genoegens van het leven. Mooie vrouwen, lekker eten, muziek, dans, omringd door jonge en gezonde mensen. Maar Siddhartha zag in dat dit geen blijvend geluk opleverde. Op een dag vond hij een manier om het paleis te verlaten met zijn paard Kanthaka en koetsier Chandaka.
Bij deze uitstapjes had hij vier ontmoetingen die zijn leven voor altijd zouden veranderen: Eerst zag hij een zieke man, vervolgens een oude man en bij de derde rit zag hij een dode man die door zijn familie naar de crematieplaats werd gedragen. Zijn koetsier Chandaka legde hem uit dat dit is wat ieder mens meemaakt. En Siddhartha zag in hoeveel pijn en lijden de cyclus van geboorte, veroudering, ziekte en dood met zich meebrengt.

 

De vier edele waarheden

Nadat Prins Siddhartha een zieke, oude en dode man had gezien, en inzicht kreeg in de cyclus van samsara (geboorte, veroudering, ziekte en dood), ontmoette hij een vierde persoon. Dit was een monnik. Siddhartha voelde de kalme energie van deze persoon en raakte geïnspireerd. Hij verliet het paleis voorgoed, op zoek naar een methode om mensen te helpen. Wat hij na diepe meditatie en analyse ontdekte wordt nu nog steeds door velen beoefend als boeddhisme. De Boeddha begon na zijn verlichting op verzoek les te geven. De eerste les die hij op deze manier gaf waren de Vier edele waarheden: 
Er is lijden. Er is een oorzaak van lijden. Er is een einde aan lijden. Er is een pad naar het einde aan lijden.

 

Wil jij je ervaring delen?

Voor het volgende boek zijn we op zoek naar ervaringsverhalen. Heb jij pijnlijke, intense, moeilijke of problematische gebeurtenissen meegemaakt gerelateerd aan bijvoorbeeld zwangerschap, geboorte, miskraam, ziekte, verslaving, depressie, geweld, misbruik, een ongeluk, oud worden of sterven?
Op welke manier hebben Lama Gangchen en het NgalSo-boeddhisme geholpen hiermee om te gaan of dit te transformeren?

Wil jij je verhaal vertellen voor het volgende boek?
Neem contact op via email of telefoon, en vertel kort waar het over gaat, dan spreken we met je af om je te interviewen en schrijven je verhaal voor je op. Interviewen via skype of facetime is goed mogelijk.
We nemen geen zelfgeschreven verhalen op, simpelweg omdat we een duidelijke lijn in de vertelstijl willen creëren. Je kunt natuurlijk wel voor jezelf wat op papier zetten als dit je helpt het verhaal te vertellen.

Telefoon Karin: 0031 (0)6 1259 1457
Email: info@yangchenma.nl

Nieuws

 

Nieuw project met verhalen

 

Toen Prins Siddhartha voor de eerste keer de beschermende muren van het paleis verliet schrok hij van de pijn en het lijden dat mensen ervaren bij geboorte, ouder worden, ziekte en dood. Hij ging op zoek naar een oplossing. Wat hij ontdekte wordt nu, 2500 jaar later, nog steeds als boeddhisme beoefend. Over dit onderwerp schrijven we het volgende boek.

 

Hoe helpt het boeddhisme jou?

Voor dit nieuwe project verzamelen we NgalSo-ervaringsverhalen.

Hoe heeft het boeddhisme jou geholpen? Wil je ook je verhaal delen? Neem dan contact op met Karin of Irene.

 

Meer info